Welke operaties zijn er mogelijk voor atresie en microtie?

Velen van jullie vragen zich af welke chirurgische oplossingen er zijn voor microtia en hoe deze in Europa worden aangepakt.

Ter herinnering: microtia is een relatief zeldzame misvorming die wordt gekenmerkt door een afwijking in de ontwikkeling van de oorschelp. Er worden momenteel twee reconstructietechnieken gebruikt: één met autoloog costaal kraakbeen en één met Medpor® implantaten.

De twee technieken:

– Reconstructie met autoloog ribkraakbeen

Reconstructie met behulp van autoloog ribkraakbeen is een techniek die eind jaren 50 is ontwikkeld en in de jaren 80 en 90 is verbeterd.

Er wordt kraakbeen uit de ribben geoogst Nadat het kraakbeen is verwijderd, beeldhouwt de chirurg een model dat het reliëf van een oor nabootst en bedekt dit model met huid.

Dit is een operatie in twee fasen. Het wordt aanbevolen vanaf de leeftijd van 10-12 jaar. Er worden geen gehoorgangen gecreëerd (canaloplastie).

– De Medpor® techniek

Medpor is een poreus polyethyleen implantaat. Het wordt sinds de jaren 1990 gebruikt bij hoofd- en aangezichtsreconstructies.

Deze samenstelling is hypoallergeen en wordt goed verdragen. Het laat zich gemakkelijk vormen door warmte en heeft kleine holtes die geleidelijk vasculariseren, waardoor het beter integreert.

Voor microtia is deze methode ontwikkeld door Dr. Reinisch in Los Angeles.

Het is een eenfasige operatie. Kinderen kunnen vanaf 4 jaar worden geopereerd. De oorconstructie-operatie gaat gepaard met een andere operatie om gehoorgangen te creëren. Bij bilaterale problemen wordt een miniatuur hoortoestel in het middenoor geïmplanteerd.

Om beide oren te opereren, moet je in de praktijk twee keer naar de VS reizen, met een tussenpoos van 4 maanden (één reis voor elk oor). Je moet 5 weken blijven voor postoperatieve follow-up. 

In Europa

Er zijn chirurgen die in de VS zijn opgeleid, met name in Frankrijk en Zwitserland. Zij hebben echter minder ervaring en beschikken niet over de nieuwste Amerikaanse technologische snufjes.

De vereniging Belgium Ear Connections heeft veel ouders ondervraagd van kinderen die in Europa en/of de VS zijn geopereerd. Uit de resultaten blijkt dat de operatie in Los Angeles momenteel het meest innovatief is en dat de chirurgen deze zeer goed beheersen.